Vegan a vegetarián, jak se liší? Vegetariánská strava je celkem rozšířená známá a všemi uznávaná. Bez steaku se dnes obejde každý druhý. Důležité je nezapomínat na bílkoviny, které se v největším množství přijímají v masu. Kromě toho je můžeme získat z luštěnin a mléčných výrobků. Veganská se u nás objevila teprve nedávno. Jedná se o jídelníček, který vůbec neobsahuje jak maso, tak ani produkty, které zvířátka produkují jako mléko, vejce a radikální dokonce ani med. Tímto bojují proti velkochovu a brutálním zacházením se zvířaty za ziskem produktů, které následně prodávají, a nakonec přistávají na našem talíři. U veganství je důležité hlídat si přijaté živiny, hlavně bílkoviny, které si tělo nedokáže samo vytvořit, aby tělo nestrádalo.
Raw, neboli syrová strava se skládá z těch pokrmů, které jsou tepelně upraveny jen do 45 °C. Je to velice náročný typ diet, a proto většina jejich “vyznavačů” za chvíli skončí. Samozřejmě se často nejedená o maso, protože to se špatně zpracovává. Proč to tak je? Podle některých studií se při teple vypaří z pokrmu důležité suroviny.
Keto-dieta je určená hlavně pro sportovce a vede často k úbytku tělesné hmotnosti. Zkrátka a dobře jde o upřednostnění proteinů před sacharidy. Proteiny neboli bílkoviny, jak jsem již zmínila jsou obsaženy v mase, luštěninách a mléčných výrobcích. Sacharidy tvoří nejčastěji největší podíl našeho jídelníčku. Jsou hlavně v jídlu jako cukry, brambory, těstoviny, rýže, pečivo a mnohem víc. Je skoro všude. Ale pozor na úplné vytlačení. Sacharidy (cukry z nich) se přeměňují během složitého procesu na energii, bez nich naše tělo strádá.
Je těžké najít si ten typ, který vyhovuje zrovna vám a často se to mění průběhem života. Při těhotenství je vhodnější jiná skladba živin než při hubnutí do šatů. Nejdůležitější je myslet na sebe, na svoje zdraví a nepropadat do žádných extrémů. Jídlo nikdy neublíží tak, jako dokáže ublížit hlad.